Vroeger waren vrijwel alle dakgoten gemaakt van zink. De zinken goten zijn dan ook de bekendste vorm van dakgoot en tegelijkertijd ook nog steeds de meest gangbare. Dit type dakgoot gaat lang mee, tot wel 50 jaar, en is zo goed als onderhoudsvrij. Uiteraard kan een dakgoot altijd gaan lekken of verstopt raken, maar dat komt niet direct door de materiaalkeuze. Het voordeel van zink is dat het te solderen is. De dakgoten komen in kortere stukken op de plaats van bestemming, en worden daar aan elkaar gesoldeerd om zo één geheel te vormen. Het handige hiervan is dat ze ook bij lekkage eenvoudig zijn te repareren; het vervangen van een stuk dakgoot is snel en eenvoudig gebeurd.

Een ander soort materiaal is PVC. Dit plastic soort heeft als eigenschap dat het erg sterk is en daarom ook prima is geschikt als dakgoot. Het nadeel van PVC dakgoten is dat ze minder lang mee gaan dan de zinken varianten; ongeveer 25 jaar. Het voordeel is, zoals bij de meeste PVC producten, voor de hand liggend: de prijs is fors lager dan die van zinken dakgoten. Een kwalitatief goede zinken dakgoot kost ongeveer €19 euro per strekkende meter, terwijl een dakgoot van PVC slechts €12 euro per meter kost. Een ander voordeel van een PVC dakgoot is dat deze in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn. Als een rode dakgoot beter bij het huis past, dan is een rode dakgoot zo besteld. Nadeel is weer wel dat de PVC dakgoten niet eenvoudig over te schilderen zijn; een rode dakgoot kun je dus niet zo snel blauw of groen krijgen. Bij een zinken dakgoot gaat dat veel eenvoudiger, deze zijn doorgaans eenvoudig over te schilderen. Bovendien helpt een verflaag tegen ontstaan van lelijke plekken in de dakgoot. Zink kan niet roesten, dus voor het doorroesten van de dakgoten heb je bij zinken goten geen last.

Wil je nieuwe dakgoten laten plaatsen?

Neem eens vrijblijvend contact op met dakdekkers om de mogelijkheden te bespreken wat betreft het vervangen van de dakgoten. Het is belangrijk dat het regenwater zo snel mogelijk van het dak via de dakgoten in de riolering terechtkomt. Daarom kun je het beste het aanbod in jouw regio voor deze dienst vergelijken. Met onze offerte service kom je in contact met dakdekkers en krijg je een goed beeld van de markt. Zo betaal niet niet te veel voor nieuwe dakgoten en kun je een betere keuze maken. Ga naar pagina vrijblijvend advies.

Bekijk ook:

> Dakgoten
> Dakgoten kosten
> Dakgoten schoonmaken
> Dakgoten vervangen
> Advies