Dakgoten gaan lang mee, maar op een gegeven moment is het tijd om ze te vervangen. Dit merk je snel genoeg; de goten roesten bijvoorbeeld of worden erg lelijk. Tegenwoordig zijn er twee soorten dakgoten: zinken goten en kunststof goten. De zinken goten zijn de meest bekende, klassieke dakgoten. Ze worden aan elkaar gesoldeerd en zijn bij lekkages met wat soldeerwerk eenvoudig te repareren. Het grote voordeel is dat zinken dakgoten lang meegaan (tot wel 50 jaar), maar daar tegenover staat een redelijk hogere prijs.

Een ander type dakgoot is de kunststof dakgoot. Deze dakgoten worden op maat geleverd of zijn, bij grotere lengtes, eenvoudig in elkaar te schuiven. Het grote voordeel van kunststof goten is de prijs: ze zijn fors goedkoper dan zinken dakgoten. Een ander voordeel is dat kunststof dakgoten in allerlei vormen, maten en kleuren te leveren zijn. Ze worden gemaakt van PVC wat eenvoudig gekleurd kan worden. Het nadeel is dat ze veel sneller de geest geven. Kunststof goten gaan ongeveer de helft zo lang mee als zinken goten, zo een 25 jaar.

Het vervangen van dakgoten dient dus op een gegeven moment te gebeuren, en dan is het tijd om een keuze te maken tussen zinken en kunststof dakgoten. Het aanbrengen van de dakgoten is een heel precies werkje; als de goten niet waterpas liggen kan het zijn dat het water niet of slecht wegloopt. Bovendien dienen ze goed gemonteerd te worden zodat ze ook de opgegeven 25 of 50 jaar meegaan. Bovendien dienen zinken dakgoten waterdicht aan elkaar gesoldeerd te worden, iets wat voor de doorsnee doe-het-zelver een lastig karwij is. Al met al is het voor de handige klusser misschien nog wel te doen om zelf dakgoten op te hangen, maar een minder ervaren klusser doet er goed aan een specialist in te huren.

Wil je nieuwe dakgoten laten plaatsen?

Neem eens vrijblijvend contact op met dakdekkers om de mogelijkheden te bespreken wat betreft het vervangen van de dakgoten. Het is belangrijk dat het regenwater zo snel mogelijk van het dak via de dakgoten in de riolering terechtkomt. Daarom kun je het beste het aanbod in jouw regio voor deze dienst vergelijken. Met onze offerte service kom je in contact met dakdekkers en krijg je een goed beeld van de markt. Zo betaal niet niet te veel voor nieuwe dakgoten en kun je een betere keuze maken. Ga naar pagina vrijblijvend advies.

Bekijk:

> Dakgoten
> Kosten
> Materialen
> Schoonmaken
> Dakdekker offertes